Himmelblå-kollektionen

Under en period har vi haft ett projekt, det var att skapa en möbelkollektion inspererat från någon konstnär som levde under 1800 talet. Möblerna skulle knyta ann till varanndra och vara ihopkopplade med konstnären man valt, och den ism man hade. Jag valde fauvism och konstnären Henri Matisse. Jag ska börja berätta lite om favuism.
 
Fauvism är en färgsprakande epok. Allting är i färg och man ser tydligt i bilderna vilken känsla (med hjälp av färg) de ville förmedla. Alla bilder innehåller väldigt starka färger. Det vanligaste man målade var antingen kvinnor, naturmiljö eller stadsmiljö, man målade annat också men detta var det vanligaste. Man målade nästan bara verkliga saker men man gjorde om dom till ens eget perspektiv. I fauvism använde man väldigt rena färger och tydliga drag i bilderna, på så sett lyfta man fram färgerna ennu mer. Fauvism kommer ursprungligen från Frankrike. 
 
Fauvismen är känt för att uttrycka sig genom färg, man blandade varma och kalla färger för att få fram varje enskild färg mer och ville få fram svåra känslor. 
  Som man ser i detta porträttet ville man förmedla ilska och en skeptisk känsla.
I denna bild kan man se hur mycket starka färger de använde och att de målar känslan som saker uttrycker.
Nu ska jag skriva om Henri Matisse.
 
Henri Matisse var en fransk konstnär som var början på fauvism. Han levde i början av 1900 talet Henri Mattise var sju under en lång period så han ängade sig mest åt konst. Henri mattise använde mycket former, abstrakta lijer och mycket färg. Det var väldigt TYDLIGA linjer vare sig de var mjuka eller hårda linjer. Han gjorde mycket egna formeroch skapade saker med hjälp av former Henri målade nästan alltisd en eller flera människor i hans bilder. Allt han målade var oftast i en overklig färg, dvs. att det inte var realistiskt även om han målade realistiska objket. När Henri målade lät han fantasin flöda och även han uttryckte sig genom färg. Under den senare tiden var han så sjuk så han målade inte utan klippe ut färgat papper i former och klistrade på till en tavla. Bara ett fåtal målningar som han gjorde var målade bakifrån en människa, det var mestadels frammifrån eller människor som kollar åt vänster han målade. Nu ska jag beskriva min kollektion.
 
Min kollektion bestod av en stol, en kökssoffa, ett bord, en lampa och ett skåp. Det första som skulle vara länkat till varrandra var att alla skulle ha löv på sig på något sett. Stölen hade ryggstöd som var lövformat, kökssoffan hade även den löv som ryggstöd, bordets bordsskiva var lövformat, på lampstången var det löv som slingrade sig och på skåpet var det dels en lövslinga på liset runt om skåpet och sedan var skåpshandtagen lövformade.
 
En annan koppling var formerna. Det vara många abstrakta, dvs. raka och ganska enkla former på varje möbel, stolen hade två pinnar som lutade lite annorlunda mellan stolsbenen och bordet fick sex ben istället för fyra ben.
 
Sedan var en annan kopling att att skulle vara i köket. Det är en kökssol, ett matbord, enkökssoffa, ett köksskåp och en lampa. Jag tänkte först och främst att alla behöver sittplats i köket och när jag var lite hade vi dels stolar vid matbordet men även en soffa i trä, därav kökssoffan så det är först en lite sittgrupp, sedan tänkte jag att alla behöver ha skåp i köket så i ett högt skåp får man plats med mycket, ex. talrikar, finare glas, allt man kan tänkas ha i ett kök. Till sist blev det en hög fotlampa, man bhöver ljus överallt och man brukar ha en lampa över köksbordet men jag tänkte ha en lampa på fot också, som kanske står i ett hörn mot väggen som mer en "mys" lampa.
 
Den sista kopplingen till varandra är färgerna. Kollektionen heter Himmelblå, möblerna är alltså en nyans av blå, men det är bara någon del av alla möbler som är blå, resten av möblerna är vitt. Nu ska jag skriva om hur möblerna kopplade till fauvsim och Henri Matisse.
 
Det första jag tänker på hur mina möbler kopplar till Henri Matisse och fauvism på samma gång är jjust formerna. Om man kollar igenom massa bilder från både Henri och fauvism ser man många former, blandade former med hårt och mjukt och det är det jag har försökt blanda. Alla möbler (utom lampan) har väldigt tydliga, raka, hårda linjer och då tänkte jag att löv, som har en oregelbunden, mjuk form skulle kunna kombineras med de raka, enkla formerna. Sedan tänkte jag att jag valde 6 ben till bordet för fauvism är känt för realistiska grejer som varje konstnär gör om lite grnn, då tänlte jag göra "ett vanligt matbord" med en twist, nämligen att den har fler och korsande ben än vad som behövs, samma sak gäller på stolen. Det är mer pinnar under stolen än vad som behövs med jag ville ge den en liten annorlunda look. Jag ville "leka" med formerna precis som man gjorde då.
 
En annan koppling till Matisse är löven, jag inspererades av ett av hans verk:
 
 Denna bild är den första som fick in mig på löven. Eftersom jag ville ha ljusa fräscha stolar ville jag få fram en lite roligare stil och då tänkte jag på naturen, och löven.
 
Den sista kopplingen till Henri är färgen blå. Jag har suttit länge och kollat på många av hans verk och jag hittade bara 4 stycken på google som inte innehåll någon detalj i blått, så alltså 4 målningar av kanske runt 100 stycken. Då tänkte jag att blått är min favoritfärg (bla.) och det är mycket blått så jag ville ha med det. Jag tänkte även att blått symboliserar lugn, havet, en härlig sommardag, och det är den känslan jag vill ha i ett kök. Man vill vara lugn när man äter och sitta länge och njuta av maten. Jag gillade desutom brytningen av det lugna, djupa blåa och den sterila, kalla vita färgen. Kontrasten är stor. Henri målade tavlor med stor kontrast skillnad ex. den vi målade i bamba. Det var min förklaring om kollektionen och fauvism samt Henri Matisse.

Möbelkollektionen fortsätter

Idag har jag ritat färdigt mitt köksskåp isymmetriskt perspektiv vilket betyder att jag bara hade en möbel kvar, men även den han jag nästan helt färdigt, jag valde att göra en kökssoffa med blad som ryggstöd. Jag satt och brainstormade ett tag innan jag kom fram till den men jag tyckte denna blev bäst. Jg hann att måla den i alla vyer och jag är nästan helt färdig med isymmetriskt, jag ska bara göra ett blad till. Det var svårt att göra bladen men jag gjorde som Merete sa så jag gjorde en låda för varje blad, det var lättare då. Nästa lektion ska jag bara göra det sista lövet, och färglägga och även börja med mitt collage, men jag har inte bestämt färg på möblerna en, jag funderar på en matt, ljus grön färg på alla bladen på möblerna och resten i antingen gustavianskt vitt (gammaldags vitt) eller en härlig, lugn blå färg. Henri Mattise gjorde alla hans verk i färg, och för det mesta i mängder med färg så jag känner att jag kopplar mer till den ismen om jag väljer en glad, färgglad färg så jag får fundera lite. Här är lite bilder under processen:


RSS 2.0