Aritektur- Gunnebo

Nu har vi dragit igång med ett nytt projekt som verkar kul. Vi ska designa ett lusthus som ska fiktivt placeras in på tomten bredvid Gunnebo slott till en fiktiv person som har reumatism. Allt ska inspireras av samma stil som slottet det vill säga nyklassicismen. Idag på lektionen har jag gjort ett collage med nyklassicismen arkitekturer och inredning. Jag gjorde också ett inspirations collage med bilder på lusthus så jag kunde få idéer. Efter det började jag göra enkla skisser, idéer om utseende och inredning. Jag hann två förslag. Jag ska göra ett tredje nästa lektion. Förslag 1: På utsidan en stor terrass där man kan sitta i en solstol och läsa en bok kanske. En trappa upptill en dörr som öppnas utåt och längs trappan går ett räcka att hålla i som hänsyn till personens sjukdom. Dörren har en "tempelgavel" ovanför sig som påminner om antiken, dvs nyklassicismen då tex. Brandenburger Tor har liknande design.  Stora fönster som täcker hela väggen på alla sidor, gammaldags stil med små vita lister i fönstret som bildar små fyrkanter i fönsteret. Inredningen ska vara en soffa som följer husets vägg. Soffan ska vara stor och bredvid ska det stå en lampa för läsbelysning. Framför soffan, ett fyrkantigt bord där man kan ställa brickan med fika på eller annat. Ovanför ska det sitta en kristallkrona, då det påminner om nyklassicismen inom inredningen. Färgerna ska vara jordnära och varma så man för en mysig känsla där man vill ha myskvällar med väninnorna eller med boken i handen.
Förslag 2: På utsidan en trappa upp till skjutdörren, med räcke att hålla sig i. Skjutdörren skjuts åt vänster sida. Fönsterna ska vara högst upp på varje vägg en halvbåge som påminner om nyklassicismen, under är det fyrkantiga fönster med en list i mitten. Inredningen ska vara två fåtöljer i nyklassicismen stil. Bredvid hittar man en läslampa med dimmer så går att göra till mysbelysning. I mitten av lusthuset är det ett runt bord med en takkrona ovanför, som mysbelysning och nyklassicismen stil.
Förslag 3: På utsidan är det en trappavsatts till dörren som uppnas utåt. Sedan kommer en trappa med räcke för personens behov. Det är en vanlig dörr med enkelt handtag att öppna. Fönsterna är stora med svå ovanpå för mycket naturligt ljus. Inredningen är en liten kort sittbänk med ett litet sidobord för kaffestunden. I mitten av lusthuset finns en liten kristalllampa. Andra sidan av rummet finns en hängmatta som är knuten till två pelare med klängväxter på. I hängmattan kan man läsa, slappa allmänt ta det lugnt. Dock är hängmatta inte ultimat för en person med reumatism. Vid hängmattan står också en lampa med läsbelysning. Rummet ska ha känslan lugn, en stanns man kan koppla av och kanske umgås i mindre grupp. 
 
Det förslaget jag faktiskt ska genomföra (fiktivt) är en bnalnding av alla tre förslag. På utsidan finns en terass dels för att få större yta att stå på då dörren öppnas utåt, men man ska också kunna sitta på sommaren i en solstol och läsa eller liknande, ta ett glas rött i solnedgången kanske. Jag valde stora fönster för att få rummet att kännas luftigt och för att få in mycket ljus. För att tänka miljövänligt har jag valt att ha solpaneler på talet som all el i lusthuset kommer ifrån. Dels för miljön men också för att slitta ha sladdar i luften eller marken till lusthuset. På insidan hittar man en sittbänk för ungefär 2-3 personer. Man ska kunna lufta bänken som ett lock och förvara filtar inuti. Bredvid bänken finns en läslampa då man ska kunna sitta och läsa på bänken. Det ska framför bänken stå ett bord med en kristallkrona över, dels för att få en lyxig känsla men också för det tillhör klassecismn väldigt bra. På andra sidan av lusthuset ska det vara två pelare med cirka en meters mellanrum, dem går enda uop till taket. Det ska vara galler på som klängväxter, till exempel rosor kan växa vackert. Det är för att få en mysig och naturlig känsla olus rosor känns lite lyxigare vilket klassecismn var. Mellan pelarna ska det vara massa vita trådar som man ska hänga böcker enkelt på. Det tyckte jag var en bättre lösning för då slipper den sjuka kunden damma i hyllor, om det skulle varit det iistället. Böcker på trådar är underhållsfria och det är enkelt att ta och hänga tillbaks böcker.  
Här är alla förslag:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0