Liten sammanfattande del

Förra fredagen blev jag helt färdig med stolsprojektet! Jag redovisade om den och visade allt jag gjort, tänkt osv. Det var ett jobbigt men roligt arbete. Nu ska vi rikta oss in på att bara inreda skolan, det är så mycket som ska göras så vi väntar med att starta ett nytt projekt i formen. Nu ska jag skriva kort om hur mitt sovrum Julie "inredde" blev.

Jg tyckte först och främst att det blev jätte fint, jag gillade känslan hon fått in och färgkombinationerna med vitt, blått osv. Jag gillade att det var stilrent men ändå personligt på något vis, plus hon valde en jätte snygg, stor väggklocka :) Jag är jätte nöjd och hoppas att vi kommer göra fler sådana arbeten!


Banksy-bildanalys!

 
 
 
Beskrivande del
Jag sökte "Banksy" på google och hittade bilden.
Tekniken han använde sig av är graffiti och ciluett teknik/schablon, det är ett svart, vitt motiv från sidan.
Konstnären heter som sagt Banksy.
 
Målningen innehåller en vit stor betong vägg, det är sten plattor nedanför, ovanför betongväggen förjar en del på en fasad. I bilden är det brittiska flaggor på en tråd. En ung kille sitter och syr vid en sy maskin. Flaggorna i bilden är förslutna med Baksys trots att de från början inte hade med bilden att göra. Eftersom flaggorna är hängde ner framför killen kan man se att det ser ut som att killen syr på flaggorna, det ser ut som att killen håller i linan med flaggor som om han ska sy den. Eftersom flaggvimpeln desutom hänger ner från sidan efter hans hand ser det utsom att det ärden delen han sytt färdigt. Killen i bilden är så noggran gjord ochdet är igentligen en "enkel" målningi svart,vit från sidan. Det är väldigt många detaljer i bilden. Banksy har arbetat mycket med skuggor så bilden ser tre dimensionell ut.
 
Man ser klart och tydligt att ljuset kommer fram i från och lite vänster framifrån för alla skuggor är i bakre delen av killen. Skuggorna börjar på killens mage, alltså kommer ljuset på killens rygg delvis och killens sida av kroppen, vid axeln, benen etc. På symaskinen ser man också att det är ljusare mitt i den tjockare delen, även det tyder på att ljuset kommer rakt på killen och symaskinen m.m.
 
Varför det är mörkt på pojkens mage/under armen är också för han är lite lutad fram så han har en bra sitts vid sy maskinen och han håller fram armen (handen) vid sy maskinen,då blir det givetvis en skugga under armen eftersom ljuset inte kommer nerifrån.
 
Killen på bilden är placerad vid kanten av en stor betongväg, framför honom är en symaskin och bakom honom är flaggvimpeln (linan). Pojken är placerad vid marken av en anledning,Banksy är mycket för realistiska bilder och man kan inte sitta svävande i luften, pojkens ska föreställa sitta på marken.
 
Tolkande del
Jag tycker bilden berättar lite om Banksys egna liv, även om jag inte vet om det stämmer eller inte får jag ändå den käsnlan, som om han var en kille med hårt skal, ett hårt yttre med hip hopp stil men han hjälper till hemma och lyder sin mamma, det är lite ironsikt, Banksy är känd för hans humoristiska bildemed tex. två polis herrar som kysser varanndra. På bilden sitter en pojke med keps och syr, det är som att pojken har lite "ganster"/hip hopp stil men syr åt tex. sin mamma som en liten ängel, det är absolut inget fel med det med det är en lite tankeväckare.
 
Jag tror också att Bansky ville förmedla lite mer humor till världen, världen har för lite skratt,bara sorgligheter och krig. Jag tror att Banksys sett att komma bort från verkligheten är att utrycka sig genom främst schablon målningar... Ta till exempel denna bilden nedan:
Denna bilden säger lite emot sig själv, den är underbar! Mannen ser ut som en rånare som ska precis slå någon eller kasta något på någon men han håller en blombukett i handen, det realistiska skulle varit om mannen höll en kniv, eller påse med knark... Det ser nästan ut som att mannen skyddar blommorna så ingen ska ta dem.
Detta är en typisk Bansky målning om mn kollar i hans arkiv, han förvrider verkligheten till något roligt.
Även på denna bilden ser man att han använder tekniken svart, vitt med mycket skuggor på... Han anväder sig av ljusets eftekter för att skapa en tre dimensionell effekt. Nu skriver jag åter igen om bilden jag valde (längst upp).
 
 
Det är Bansky som utrycker sig och visar budskap, därför är han avsändaren. Ingen annan målaråtBansky eller skissar åt honom, han göralla själv och han tar bara egna idéer. Mottagare är i själva verketalla som går förbi hans verk på gatorna och kollar på den, många skulle stanna till för att kolla på hans bild eftersom den är så udda och ögonfallande, den gör en nyfiken så man vill fundera hur konstnären har tänktnär han gjort bilden. Vad det kommer till hur mottagarna reagerar kan jag ej svara på, alla tänker olika och alla tolkar saker på olika sett. Jag tolkar bilden som jag skrev lite ovan, bilden med pojken och symaskinen är lite rolig, den är verklig eftersom killen sitter precis vid marken och han har en stil som gör att JAG uppfattar honom på ett sett som gjorde att jag inte hade trott att en sådan kille satt och sydde.
 
Jag tror att flaggorna hängde på betongväggen innan och när Banksy hittade denna väggen med flaggor tänkte han ut något han kunde skapa med dem, flaggorna är ju verkliga och det ser verkligen ut som killen håller flagglinjen,detgör att även killenser lite mer verkligen ut. Det är också en av anledningarna varför bilden är ögonfallande, inte många har sett en bild där något verkligt som man kan känna och röra tränger in.
 
Jag personligen tycker bilden är väldigt bra gjord, ens idén och tanken Banksy kom på är utanför mina kretsar. Det är häftigt att han blandar in verkligtmatrial med en målning/schablon. Hans teknikser extremt nogrann och välbeprövad ut. Om man kollar på denna inzoomning av bilden längst upp ser man hur noga hans arbete är, Banksy har fått till konjukturerna i tex. tröjan,alltså sånna skrynklor det kan bli i tröjor när man sitter lite ihop tryckt...  
 
 Jag tycker det är coolt att man ser en delav pojkens ansikte också,det blir mer kontakt med bilden då, man ser inte tillräckligtmycketför att se hur han mår vilket förblir ovetande men det är en del av Banksys mystik. Budkspet i bilden tycker jag däremot går fram lite trögt, visst om ma tänker länge på bilden kan man komma fram till något budskap men jag tycker inte det är ett självklart budskap. Min första tanke var: En unge som syr en flaggvimpel...Det är inget speciellt med det men när jag väl stirrat på bilden länge kom jag fram killens stil, hur bilden är gjord och har en övergång från verkligt till bara en bild osv. Det är så mycket mer än ögat ser till en början.
 
Jag tycker Banksy har en cool stil som är en tvist om verkligheten, ironin i hans bilder får en att tänkte.
 
 
 
 
 
  
   
 

Stol projektet-slutet närmar sig

Idag gjorde jag färdigt mitt collage. Jg kopierade ut det och efter det började jag leta fakta om 1800 talet inför redovisningen. Jag hann ganska långt med redovisningen, jag gjorde 6 stycken power point bilder och massa qcards.

Nästa lektion ska jag fortsätta med redovisningen sen är allt färdigt... Kan knappt fatta det! :) Det var allt jag hade att säga nu, jag glömde tyvärr att ta bild på collaget men gör det nästa gång.


Stol projektet

I fredags jobbade jag vidare på mitt stol projekt. Eftersom jag är färdig med själva stolen jobbar jag med att göra ett insperationscollage med lite fakta om 1800 talet. Jag är ganska nöjd med designen på collaget, jag vill att det ska se bra ut men det är svårt att komma på en design till det.

Nästa lektion ska jag läsa igenom och eventuellt tillägga något på faktan i insperationscollaget. Jag har redan målat färdigt alla vyer och symmetriskt perspektiv på datorn så nästa lektion ska jag också förbereda power point inför redovisningen och göra lite research om 1800 talet. Jag tog bilder på datorn från mobilen på lektionen men det blev så dålig kvalité så bilder kommer när jag skrivit ut collaget.


Projekt sovrum-klart!

Uppdraget
Vi hade i uppdrag att designa en kompis sovrum, utgå ifrån dennes stil, behov osv. Vi skulle välja inredning så som säng, tapeet, belysning etc. Efter vi gjort kollage med alla möbler m.m. skulle vi rita upp rummet i toppvy, sedan i symmetriskt perspektiv så man föår en bättre syn på hur resultatet blev. Det jag valde attändra på i rummet var enbart möblerna och en vägg där jag valde att ha en fototapet. Golvet och resterande väggar ändrade jag inte på, men eftersom Josefin har tre dörrposter och förr att få mer yta så valde jag även att ta bort en dörr och sätta ett draperi där istället, det var en kläd kammare bakom den dörren så jag tänkte att det inte gjorde något.
 
Kundensbehov
Jag uppfattade Josefin utifrån funktionsanalysen som en tjej som gillar att kolla på tv, är mer kvällsmänniska än en morgonmänniska. Hon har husdjur och gillar att lyssna på musik, kolla på tv och läsa. Hon behöver förvaring för allt hennes smink, papper (kontorsmatrial etc.). Josefin verkar vilja ha massor av kuddar att krypa in och mysa med därför att hon är trygghetsberoende (enligt analysen). Hon har behov av nattduksbord,tv, arbets yta men även en social yta där man kan hänga med kompisar. Josefin verkar gilla den lite mer kalla stilen med mycket läder, lackat, kristallkronor, glas osv. Jag uppfattade att hon gillar färgerna svart, grått, vitt och rött som accentfärg. Hon gillar skog och sten. Den musiken hon lyssnar helts på är rock därav uppfattade jag henne som en ganska hård person som gillar enklare färger, svart tex. Josefin gillar att spela tv spel så behov av tv är viktigt.
 
Förändringsförslag
I detta fallet har kunden en hel våning som jag från början tänkte inreda men jag tyckte det blev för mycket och jag skulle inte hinna med i tid så jag bestämde mig över att bara ta itu med sovrummet. Josefins sovrum var väldigt svårt att inreda för hon har snetak, mer än halva rummet på väggen är ca. 1 meter högt plus ho´n har tre dörrar/dörrposter.
 
När det kommer till känslan tog jag hänsyn till vad hon ville ha för typ av matrial och färg, och jag såg i helhet vilken känsla som passade henne bäst. Jag uppfattade henne som en ganska kall, hård person som gillar det tuffa, tex rock och "punkstil" som tillexempel doc martens skor. Jag försökte få det ganska  kallt och svalt i rumet men samtidigt någonting som värmer, bara en enda liten detalj. det är så jag ser Josefin, en tjej med hårt skal men med ett varmt hjärta så jag tyckte svarta, vita och gråa möbler och detaljer passade bra med en röd sak i rummet. Jag personligen tyckte det blev lite för kallt, jag skulle viljat få en lite mer värme men kunden ville ha det här hårda, tuffa lackade etc.
 
Matrialet jag valde är väldigt blandat. Jag ville försöka välja det kunden önskade och jag försökte f¨å in den kalla känslan så sängbordet jag valde var i stål och glad, stålet var svart vilket gör intrycket kallt. Skrivbordet var i svart/mörkbrunt trä, vägghyllan, spegelramen och tavelhyllorna var svart lackat alltihop. Sängöverkastet var i sammetsliknande matrial med en grå silvrig ton och rya mattan var i grå silvrig den också. Sängen var vit lackade med svart detaljer (knappar på lådorna).
 
Jag försökte verkligen fylla alla kundens behov, tex. arbets yta, mycket förvaring, tv, högtalare osv. Jag valde alldeles för mycket möbler/hyllor från början till möbelkollagen så jag var tvungen att ta bort mer en hälften. Kunden önskade ocskå en stor maffig kristallkrona men efetresom taket var så lågt och snett var detta inte möjligt. Förvaring tycker jag att ´jag fick till så gott som det gick för att inte täcka alla väggar, eller fönster. Jag valde att ha ett skrivbord med hyllplan under och jag valde att ha en dagbädd istället för en vanlig säng så det är lådor/förvaring under utan att det tar plats. Josefin ville verkligen ha en kristallkrona så jag gjorde det bästa av situationen och valde en lite kristallkrona i taket, en som är mer låg en bred, man slår inte i sig i huvudet när man går i rummet. Kunden önskade sig en tv och jag uppfattade att hon även lyssnar mycket på musik så jag valde att ha sourand system på en hylla. Det var så lågt tak där sängen står så det fick inte plats med en sänglampa på väggen så jag valde att ha den på sängbordet istället, på så sätt finns det belysning både i taket och vid sängen om man tex vill läsa. Hon skrevi fuktionsanalysen att hon var trygghetsberoende så jag valde att ha massor av kuddar för att krypa in i och jag valde att ha gardin även om fönstre bara var ungefär 60 cm högt. Jag tänkte att det kunde vara skönt att inte ha att kunna dra för gardinen när man ska sova eller kanske byta om. På väggen bakom sängen satte jag upp en fototapet av en skog, den bilden var ganska värmande och mysig. På den väggen tyckte jag det kunde vara bra att ha en hylla med högtalar systemet på för då slipper man resa sig till andra sidan rummet om man vill ligga i sängen och lyssnia på musik.
 
"Framför" sängen valde jag att sätta upp en tv för då kan man ligga i sängen utan att behöva sitta upp och kolla, plus att taket är väldigt lågt där så man hadbehövt sitta böjt då. Josefin ville ha en arbets yta därav skrivbordet som man kan ha eb dator på eller tex pärmar, papper etc. Det fanns ingen direkt anledning varför jag valde att ha tavellister, jag tänkte att det är rolig att kunna ha kort någonstans eller andra prydnader. I analysen stod det att kunden hade mycket skönhetsprodukter och då tänkte jag att hon kkamske även står mycket i spegeln så en hög spegel fick det bli. När jag diskuterade med kunden sa hon att hon gärna ville ha en spegel, arbets yta osv.
 
Resultat
Jag tycker resultatet på mitt arbete blev relativt bra. Jag tycker jag fick in den kalla känslan och ganska många matrial kunden önskade, även färgerna. Fototapeten och den röda kudden var det som värmde och jag som sagt skulle personligen vilja ha mer värme i rummet. Jag tycker att jag fyllde kundens behov gansjka bra genom att välja tex skirvbord, tv, spegel... Men det var många grejer kunden önskade sig som jag inte uppfyllde, hon ville ha en kristallkrona, mycket förvaring för papper, make up m.m. och det stod i fuktions analysen att hon ofta har gäster och jag fick inte till en social yta direkt. Nu var vissa grejer inte möjliga att ha, tex kristallkronan oc efetrsom rummet är litet var det heller inte möjligt att få till både arbetsplats, sovplats, social yta, förvaring och djurvänligt. Jag fick räkna bort en hel del så rummet inte skulle bli så fullt. Det var sne tak vilket inte gjorde saken enklare, det gick bort en stordel vid tex. fönstret.
 
Hur påverkades rummet?
Nu när jag gjort om Josefins rum blev det en kall känsla, vita, gråa och svarta färger är kalla. Alla färger som ligger på den mer blåtoniga sidan i färgskalan är kalla. Eftersom jag jag valde en del vita detaljer känns rummet ganska ljust och fräscht. Rummet blev varken mindre eller störren för det svarta möbler som kommer krypande mot rummets mitt tog emot av den stora ljuusa sängen och de ljusa vita väggarna. Det möblerna som är svarta/mörka gör att det känns som ett mer stabilt rum, ett rummer lite mer tyngd och kraft. Fototapeten gav en lite mysig, naturlig känsla och trygg känsla. Bakom träden sticker solen fram och det är solen som gör att det skänns ljust och varmt. Eftersom den gråa och svarta skalan dominerar i kombinationen till vitt är det ändp den kalla känslan som vinner. Golvet behöll jag som det var, laminat golv som liknar parkettgolv. Eftersom trä är naturligt gav det också en lite värmande känsla, men efterallt är helhets intrycket kallt.  
  
 

I fredags

I fredags skannade jag in mina olika perspektiv och i symmetrisktperspektiv i photoshop, jag målade min symmetriska stolsmålning, fixade till den m.m. Mina andra perspektiv hann jag bara att börja med, först förstärkte jag linjerna på de olika vy-målningarna men det var svårt och jätte pilligt att sudda skräpet runt linjerna så jag testade mig fram och provade linje formerna istället och det var mycket enklare och det blir finare, jämnare och rakare linjer så jag kommer använda mig av det på de vyerna jag har kvar att måla. Det ska jag jobba vidare med nästa lektion, eller på arbetspasset. Jag ska även leta bilder jag inspererades av och bilder om stilen jag kopplar min stol till. Bilder kommer nästa lektion.


RSS 2.0