Matte!

Nu är jag klar med mitt mönster som skulle ha koppling till Alhambra, innehålla tesselering, rotation, spegling och translation.

Jag valde att göra ett tapet mönster. Det innehåller tesselering för att alla ytor använd, det finns inga tom rum och det är en plan yta. Jag gjorde först ett mönster som jag satte tätt och emellan det mönstret gjorde jag ett till mönster, dvs. det inte finns tomrum någonstans. Jag har gjort ett TVÅ rotations mönster vilket betyder att när man vrider det två gånger ser det precis likadant ut som det gjorde från början, det är ingen skillnad, men om man hade vridit det en gång ser den inte exakt likadan ut.

I mitt mönster hittar man även spegling, man kan vika den ena sidan till den andra och mönstret skulle se samma ut, det speglar sig själv rätt lodrätt och vågrätt, men även snett över. Om man viker själva tapeten i sig över från ena sidan till den andra skulle mönstret inte följa samma drag men om man viker mönstret i tapeten på sig själv är det samma. Det sista mitt mönster innehåller är translation, mönstret kopierar sig själv, alla mönstrerna är från början ett enda mönster som jag sedan kopierat utan några ändringar. Mönstret ligger likadant överallt, i samma rader, åt samma håll.


Färdig!

Idag målade jag olika perspektiv på stolen, fronvy, sidovy, topvy och i symetriskt perspektiv. Jag hann att göra färdigt alla olika perspektiv och skannade in dem så nästa lektion ska jag färglägga dem i fhotoshop. Jag ska även ta reda på fakta om 18 00 talet och förbereda min presentation som ska inehålla min arbetsgång, om 18 00 talets historia och hur det kopplar till min stol. Jag ska göra en powerpoint om jag hinner. Här är bilder från det jag åstadkommit:
 
  

Kompleteringsdag

I måndags var det kompleteringsdagen och jag jobbade vidare på min stol. Jag målade ett till lager på min dekoration och stod länge och funderade på hur min stol skulle vara. Efter en lång tid beslutade jag mig för att skuta i stols rygg och alla dekorationer för det skulle ändå inte hållit. Jag bestämde för att ha stilen som en pall så jag finslipade på det sista, och var när att göra "vågor" framför stolsbenen på alla sidorna precis under stolsdynan men jag tyckte det såg för mycket ut så jag struntade i det också. Jag är alltså färdig, det sista jag gjorde var att sprej målade den för fake emalj är väldigt svårt att få jämn resultat och det blir kladdigt osv. Nu ör stolen blanksvart och stilren, den hänvisar till 18 00 delvis för benen, det var mycket detaljrika ben och delvis för dynan. Väldigt många stilar hade breda dynor. Från början skulle stolens uppbyggnad (då den skulle haft stolsrygg med dekoration) varit även en moden vibb från 18 00 men jag valde att inte ha med det. Bild på den färdiga stolen kommer efter nästa lektion, om jag kommer ihåg.


Snart färdig

I fredags jobbade jag vidare på stolen, jag målade och limmade allt en sista gång, limmade papper på dekorationen och limmade fast den sista pannan mellan benen. Under tiden jag lät allt torka googlade jag på stolar/möbler från nyrenässans tid, jag ville få ytterligare inspiration och se hur konstrukturen är uppbyggd osv. Jag har tänk över om jag ska ha stols rygg eller inte... Jag vill gärna ha det men jag kommer inte kunna göra det så stabilt att det gå att luta sig mot och det blir svårt att sätta en "rönnstav" genom hela stolsryggen och alla små dekorationen, även om jag lyckas sätta e rönnstav igenom kommer det ändå inte vara tillräckligt stabilt så jag tror att jag tyvärr inte använder stolsryggen. Nästa lektion ska jag pröva mig fram om vad som blir bäst i bädd utseende perspeltiv, hållbarhet, anknytning till nyrenässans etc. Bilden är på de nymålade/limmade delarna:


Insperation

Jag har lite problem med stolen om hur jag ska ha den, antingen så är ett alternativ att ta bort stolsryggen och bara ha dekorationen som skulle suttit högts upp, eller så kan jag ha stolsryggen, ta bort knopparna och dekorationen ovan på osv. Det går att kombinerar i jätte många alternativ och anledningen till varfrör jag tvekar är för att det kommer bli svårt att fästa ryggstödet inklusive dekorationerna så et håller att luta si på. Ett förslag var att boa igenom allt och sätta en rönnstav i wellpapp rakti igenom, det enda problemet då är att jag nu har fäst benensom desutm bara är 1,5 cm tunna och det blir svårt att borra genom stolsdynan och benen precis i mitten eller att träffa rätt.
 
Jag vill gärna ta hänsyn till hur stilen jag utgick ifrån, alltså den stilen jag hade som insperation, dvs ny renässan. Det är en väldigt detaljrik stil som är ganska likt så jag tänkte designa stolen från början, här ser man vissa likheter i tex dragen som finns i min stol: 
  

Stolen

Jag fortsatte med stolen idag. Jag borrade hår i det andra stolsbenet och limmade ihop pinnen med benen. Jag provade att sitta på den och det gick! Efter det slipade jag på dekorationen ovanpå och började limma papper på den. På fredag ska jag fortsätta limma, sedan måla den och stolsryggen. Jag tror inte jag hinner mer än så men om jag gör det ska jag limma på knopparna och stolsryggen. Hör är stolen


Alhambra!

Vi skulle göra ett eller två tapet eller tyg mönster inspirerat av Alhambra. I mönstret skulle det ingår translation, tesselering, rotation och spegling.

Mitt mönster har jag redan målat och färgglatt men jag ska klippa ut det och sätta det närmre varann så det blir ett mönster mellan mönstrerna.

Mitt mönster har koppling till Alhambra genom flera sett, dels för färgen. I Alhambra var det mycket beiget/oranget , det var en hel del löv liknande mönster med grön färg, lite blåa och svart detaljer så mitt färgglatt är bara färger som finns med i Alhambra. Mitt mönsterbildande är lika Alhambra för det fanns mycket stjärnor vilket det ska föreställa i mitten av mitt mönster, jag såg en del valv gångar och blommor därav bågarna/blomblad på kanterna. Jag såg en bil på Alhambra där en stor del av väggen såg ut som löv, det är där mina löv kommer in. När jag valde färgerna ville jag ha ganska naturliga färger som var pigga, livfulla och starka. Jag själv tycker att intrycket glaset känner lite när man ser på mönstret, jag hade inte velat ha det som en hel tapet men kanske som en liten gångväg eller en liten rand bakom en säng kanske... Annars funkar det som matta, en liten duk eller sängöverkast. Det mönstret passar där inte andra starka färger tar åt sig och där det inte mycket grejer, det blir lite för rörigt. Jag ska fortsätta med att färglägga med vatten på och sedan klippa ut till tesseleringen. Här är en bild på mitt mönster och en bild från goggle för att se samband


Stol

Idag på formlektionen målade jag ett lager med fake emalj på en hel del, sedan målade jag med limm på alla ryggstödet, men fake emalj går inte att måla på för färgen löses bort. Jag borrade hål i stolsbenen och karvade ur dem där stolspinnarna ska sitta, jag hann att sätta i en stolspinnarna och borra hål i tre av stolsbenen så jag har bara ett borr hål kvar. Efter det ska jag sätta på den sista pinnen, sedan fästa stolsbenen riktigt i dynan. Idag har jag också skurit ut lager till dekorationen ovanpå och linmat ihop dem, så om jag hinner ska jag slipa och limma papper på dekorationen nästa lektion, jag ska jobba på arbetspasset så det blir på tisdag.


RSS 2.0